22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTraseele de transport, tranşate în instanţă

Traseele de transport, tranşate în instanţă

Primăria Craiova este chemată la judecată de firma fraţilor Bacriz pentru anularea hotărârii prin care a fost instituit la nivel local monopolul transportului public de persoane.

Printr-o decizie din aprilie 2009 a Consiliului Local Municipal Craiova, societatea Fraţii Bacriz SRL, care prestează servicii de transport regulat de persoane în Craiova, a fost eliminată de pe piaţă, municipalitatea atribuind serviciul prin gestiune directă unităţii de profil subordonate – Regia Autonomă de Transport (RAT) Craiova. Fraţii Bacriz au considerat nelegală atât decizia în sine, cât şi procedura administrativă – anularea unui protocol prin aprobarea unui program de transport – şi au dat în judecată municipalitatea. „Am acţionat în instanţă consiliul local pentru ca, prin decizia instanţei, să fie anulată hotărârea 231 din 2009. Am cerut şi suspendarea acesteia până la definitivarea procesului pentru anularea actului. Pe 1 iunie avem înfăţişare“, a declarat directorul SC Fraţii Bacriz, Costică Dragomir. „Primăriei Craiova i-a fost comunicată procedura prealabilă demarată de SC Fraţii Bacriz în vederea anulării hotărârii 231. La primărie nu a sosit însă până acum vreo citaţie“, a spus purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova, Carmen Licu. Precizăm că hotărârea 231 a fost adoptată de majoritatea consilierilor craioveni fără respectarea prevederilor Legii concurenţei, a Legii transportului public local, a normelor din domeniul licenţierii şi autorizării operatorilor de transport, a altor norme. Hotărârea a primit totuşi avizul de legalitate al Prefecturii Dolj, după negocieri îndelungate între reprezentanţii prefectului şi cei ai primarului Craiovei.
Boul, în spatele carului

Orbiţi de victoria asupra juriştilor din prefectură, pe care i-au convins să acorde gir de legalitate unui act nelegal, reprezentanţii Primăriei Craiova erau convinşi pe 18 mai că într-o zi-două vor scoate şi la propriu maşinile Bacriz de pe traseele de transport public din Bănie. O chestiune de timp, cât să ajungă la sediul firmei Bacrizilor comunicarea din partea primăriei că nu mai au ce să caute pe traseele RAT. Bucuria nu le-a fost de durată. Odată eliminată concurenţa, legea trebuia interpretată până la capăt. Or, până la capăt înseamnă un regulament al serviciului de transport şi un caiet de sarcini, fără de care programul de transport local e inutil. Documentele trebuie aprobate însă tot prin hotărâre de consiliu, care, la rândul său, trebuie girată de legalitate de către prefectul de Dolj. Până atunci, monopolul RAT nu produce efecte. „Hotărârea 231 nu poate fi pusă în aplicare integral până la adoptarea regulamentului şi a caietului de sarcini aferente serviciului de transport la nivel local“, a spus Carmen Licu. Actele vor fi dezbătute joi, în şedinţa consiliului local.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII